Lapsa

Lapsu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Canidae
Ģints
Vulpini
Zinātniskais nosaukums
Lapsas

Lapsu saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Lapsa atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika

Lapsu fakti

Galvenais laupījums
Truši, putni, ķirzakas
Atšķirīga iezīme
Smailas ausis un gara kupla aste
Dzīvotne
Mežzemes un pilsētu parki
Plēsoņa
Cilvēks, Lāči, Ērgļi
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
5
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Trusis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Pasaulē ir 12 dažādas sugas!

Lapsa fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Tīkls
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
29 jūdzes stundā
Mūžs
3 - 11 gadi
Svars
5kg - 11kg (11lbs - 24lbs)
Garums
40 cm - 83 cm (16 collas - 33 collas)

Lapsa ir plēsēju plēsējs, parasti sastopams pilsētas ziemeļu puslodes pilsētu teritorijās. Lapsa ir nakts zīdītājs, tas nozīmē, ka lapsa iziet tikai nakti medīt laupījumu.



Savvaļas lapsas mēdz dzīvot apmēram 6-7 gadus, bet ir zināms, ka dažas nebrīvē esošās laps ir vecākas par 13 gadiem. Savvaļas lapsas medī peles un citus mazos zīdītājus un putnus, bet šķiet, ka lapsas priecājas par visām kukaiņu sugām.



Lapsa parasti ir mazāka nekā citi suņu ģimenes pārstāvji, piemēram, vilki, šakāļi un mājas suņi. Lapsas pilsētās var būt kaitēklis, jo bieži tiek novērots, ka lapsas plīst atkritumos.

Pasaulē ir aptuveni 12 dažādas lapsu sugas, kuru vidū ir pilsētas lapsa vai sarkanā lapsa, skaisti baltā arktiskā lapsa, smilšu lapsa, kas ir gaišas krāsas lapsa, kas sastopama tuksneša reģionos, un mazā, tomēr lielā ausu feneka lapsa .



Lapsas Eiropā ir kļuvušas par lapsu medību upuriem, kas ir ārkārtīgi pretrunīgi vērtēts sporta veids, kurā cilvēki iesaistās zirgos, kas medī lapsu, kuru vada suns, kuru lapsa atrastu, ievērojot lapsas smaržu. Šādā veidā lapsu medības tagad ir nelikumīgas, lai gan joprojām ir atļautas, ja šajā sporta veidā zirgā ir tikai cilvēki, neizmantojot viņu gudros, bet nedaudz ļaunos suņus.

Lapsa ir sastopama arī vairāk ziemeļu puslodes lauku rajonos, lai gan laukos lapsu skaits ir lielāks nekā lapsu skaits pilsētās, jo lapsu dēļ dabu noplūstot, pārtika ir vieglāk pieejama pilsētu ielās.

Skatīt visu 26 dzīvnieki, kas sākas ar F

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti