Zaļā pūce

Zaļā pūces zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Strigiformes
Ģimene
Strigidae
Ģints
Strix
Zinātniskais nosaukums
Strix aluco

Tawny Owl saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Tawny Owl atrašanās vieta:

Āzija
Eirāzija
Eiropa

Zaļā pūces fakti

Galvenais laupījums
Peles, vole, kukaiņi
Atšķirīga iezīme
Lielas acis un fantastiska dzirde
Spārnu platums
81 cm - 105 cm (32 collas - 41 collas)
Dzīvotne
Blīvs mežs un atklāta meža zeme
Plēsoņa
Vanagi, Ērgļi, Buzzards
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Peles
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
3
Sauklis
Visplašāk izplatītā pūce Eiropā!

Tawny Owl fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
50 jūdzes stundā
Mūžs
4 - 6 gadi
Svars
350g - 650g (12oz - 23oz)
Augstums
38 cm - 43 cm (15 collas - 17 collas)

'Tawnies ir neapšaubāmi visizplatītākā pūces suga Apvienotajā Karalistē, un aplēstā populācija ir 50 000 pāru.'



Koka pūces, dzeltenbrūnās pūces sugas ir ļoti teritoriālas un apmēram koka baloža lieluma. Šīs vidēja lieluma pūces dzīvo visā Eiropā un dažās Āzijas daļās, bet galvenokārt tās atradīsit mežainās vietās Eiropā. Patiesībā šīs pūces ir vienas no visbiežāk sastopamajām pūcēm, kas dzīvo Eiropā un ir visplašāk plēsīgie putni Lielbritānijā.



Neticami Tawny Owl fakti!

  • Zālganās pūces parasti sauc arī par brūnajām pūcēm.
  • Zalvainās pūces dažreiz sajauc ar pūcei līdzīgu putnu, ko sauc par dzeltenbrūnu vardīti.
  • Klasiskais zvans “twit twoo” tiek attiecināts uz šo pūci. Tomēr šī ir nepareiza vīriešu un sieviešu skaņu, kas pārklājas, interpretācija.

Tawny Owl zinātniskais nosaukums

The zinātniskais nosaukums dzeltenpūces ir Strix aluco. Strix ir grieķu atvasinājums, kas nozīmē 'pūce'. Aluco tomēr nāk no itāļu vārdiem allocco. Allocco nozīmē zeltaino pūci no latīņu ulucus (“screech-pūce”). Viņus sauc arī par brūnajām pūcēm.

Tawny Owl izskats

Zālganās pūces tiek uzskatītas par izturīgām pūcēm, kuru izmērs ir līdz 43 cm un spārnu platums ir līdz 100 cm. Viņi ir druknāki nekā citas līdzīgas pūces sugas, ieskaitot ērgli un urālu pūces. Vidēji šīs pūces sver aptuveni 1 mārciņu. To var atpazīt pēc noapaļotā reibinošā ķermeņa un ķermeņa un tumšāku spalvu gredzena ap acīm. Savvaļā tie ir redzami brūnā, pelēkā vai sarkanbrūnā krāsā. Visām dzeltenbrūnās pūces krāsām apakšdaļa ir bālāka ar tumšām svītrām.



Sievietes ir vidēji par 5% garākas un vairāk nekā par 25% smagākas nekā vīrieši. Ziemeļu pasuga vidēji ir par 10% garāka un par 40% smagāka nekā citām pasugām.

Zālgana pūce, viens putns uz celma
Tawny, pūce, Strix aluco, viens, putns, dzeršana uz vietas, celms, Glosteršīra, ziema, 2010

Zaļā pūces uzvedība

Šīs pūces ir nakts plēsīgie putni. Parasti tas nozīmē, ka dienas gaišajā laikā tos var atrast aizmigušos koku bedrīšu ligzdās. Agrā pavasara vairošanās sezonā tēviņus var redzēt medību laikā, lai savāktu barību savam pārim.

Šīs veiklās pūces ir ārkārtīgi skaļas rudenī, ziemā un agrā pavasarī. Naktī viņus bieži var dzirdēt, ka viņi dungo un kliedz. Šie dažādie zvani ļauj viņiem atzīmēt savu teritoriju, sazināties ar citām pūcēm un palīdzēt piesaistīt partneri. Aizsargājot ligzdas, viņi var būt ļoti agresīvi. Cilvēkiem tie nodara vairāk traumu nekā jebkurš cits putns Eiropā. Zālganās pūces nedzīvo kopā ar citiem, ja vien viņiem nav palīga vai pūces.



Tawny Owl dzīvotne

Zaļganās pūces tiek uzskatītas par pastāvīgiem putniem visā to lielajā ģeogrāfiskajā diapazonā - 3,8 miljonos kvadrātjūdžu. Pasaulē šo pūču savvaļas populācija stiepjas no Apvienotās Karalistes uz austrumiem līdz Sibīrijas rietumiem. Tāpēc, lai arī šīs pūces tiek sajauktas zeltaini vardes , viņi pat nedzīvo tajā pašā kontinentā kā Austrālijas putns. Tas nozīmē, ka viņi nemigrē ārpus savas teritorijas. Kad mazuļi pamet vecāku ligzdu, viņi nedodas ļoti tālu, lai atrastu savu neatkarīgo teritoriju.

Šīs pūces padara savas mājas blīvas fores t un meža zemi. Šīs segtās ainavas ļauj viņiem dienas laikā netraucēti atpūsties. Tie galvenokārt sastopami lapu koku un jauktos mežos, un viņiem patīk atrasties ūdens tuvumā. Zaļās zonas, piemēram, kapsētas un parki, pilsētu teritorijās ir ļāvušas to dzīvotnei paplašināties tādās vietās kā Londonas centrs. Viņi arī dod priekšroku zemienēm, īpaši vēsākā klimatā.

Pateicoties izcilam redzamībai un dzirdei, tie ir labi pielāgoti mežainām vietām. Tā kā tie ir nakts, tad pūkaino pūču attīstība viņiem ir devusi acis uz priekšu, lai nodrošinātu labāku binokulāro redzi. Viņu redze ir 100 reizes labāka nekā cilvēkiem. Evolution ir devis viņiem arī unikālas formas ausu atveres, lai uzlabotu virziena dzirdi.

Zaļā pūces diēta

Tā kā zaļas pūces ir nakts, tās var izmantot neticamās dzirdes un nakts redzamības priekšrocības, lai ātri noķertu savu upuri. Viņu lidojums ir gandrīz pilnīgi bez skaņas, kas viņiem ļauj viegli noslīdēt līdz upuriem. Šīs pūces medī mazos grauzējus, piemēram, pūkas un pelēm , un arī vaboles , vardes , un zivis. Līdzīgi kā citas pūces sugas, tās savu plēsumu norij veselas. Pēc dažām stundām viņi atgremos visu, kas nav sagremojams. Šīs nesagremojamās daļas izpaužas kā vidēja izmēra pelēkas granulas, kas sastāv no kažokādas un sīkiem kauliem.

Zeltpūces ir plēsēji arī citām, mazāk agresīvām meža pūcēm. Mazās pūces un garausainās pūces šī iemesla dēļ ir grūti ar viņiem sadzīvot.

Tawny Owl plēsēji un draudi

Zeltpūces ir salīdzinoši mazi putni, salīdzinot ar citiem plēsīgajiem putniem. To mazais izmērs padara tos par acīmredzamāku mērķi vairākiem dabiskiem plēsējiem savā vidē. Šo pūču plēsēju vidū ir arī lielāki plēsīgie putni, piemēram, vanagi, ērgļi, duncīši un vēl lielākas pūču sugas. Ērgļu pūces un ziemeļu zoskas ir visvairāk satraucošie plēsīgie putni. Citi dzīvnieki var apdraudēt viņus, jo īpaši viņu olas un cāļus, ieskaitot suņus, kaķus un lapsas. Ir arī zināms, ka priežu caunas uzbrūk ligzdām pēc olām.

Tawny Owl reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Apmēram gada vecumā šīs pūces sāk pāroties. Ir zināms, ka viņi pārojas visu mūžu, bet tas nav universāli. Faktiski daži vīrieši ir reģistrēti kā poligāmi. Lielākā daļa tauraino pūču ligzdas ierīko koku bedrēs, taču tās var arī viegli izmantot veco Eiropas magu ligzdu, bedrītes ēkās un cilvēku darinātas ligzdas.

Jebkurā no 3 līdz 6 olām visas pūces mātīte izdēj pavasara beigās līdz vasaras sākuma vairošanās sezonai. Sieviete pavadīs apmēram vienu mēnesi, inkubējot olas, kamēr viņas biedrs atnes viņai ēdienu. Pāris pāris audzinās savus cāļus, līdz viņiem būs tikai aptuveni 2 mēneši. Pierādījumi tomēr parāda, ka šīs pūces savus cāļus varētu pieskatīt pat 3 mēnešu vecumā.

Savvaļas pūciņpūces parasti dzīvo no 4 līdz 6 gadiem, atkarībā no dažādiem faktoriem. Vecākā reģistrētā pūce bija nebrīvē turēts putns, kurš Lielbritānijā dzīvoja 27 gadus. Savvaļā vecākā zināmā dzeltenbrūnā pūce nodzīvoja 18 gadus. Papildus tam, ka kļūst par spēcīgāku plēsīgo putnu upuriem, ir dažas lietas, kas saīsina viņu dzīves ilgumu. Jaunās pūces, kas nesen izņemtas no vecāku ligzdas, bieži mirst badā, mēģinot izveidot savu teritoriju. Tas ir ļoti izplatīts jaunajām pūcēm, kuras atsakās pārvietoties no vecāku teritorijas. Pretējā gadījumā viņi iet bojā negadījumos, kas saistīti ar transportlīdzekļiem, vilcieniem un vadiem.

Tawny Owl populācija

Visā pasaulē šo pūču populācija ir no Apvienotās Karalistes visā Eiropā un uz austrumiem līdz Irānai. Līdz pat Sibīrijas rietumiem un uz Tadžikistānas, Pakistānas un Kirgizstānas daļām ir zaļas pūces. Apvienotajā Karalistē viņu nav salās, kā arī Īrijā. Ir mazliet zinātnes vai mītu, ka šīm pūcēm nepatīk veikt īsus ceļojumus pāri jūrai, kas varētu izskaidrot šo izplatību.

Tieši Eiropas kontinentā ir aptuveni 970 000 līdz 2 000 000 šo pūču. Viņu populācija gadu gaitā nav regulāri reģistrēta, taču pierādījumi liecina par vispārēju pieaugumu.

Skatīt visus 22 dzīvnieki, kas sākas ar T

Interesanti Raksti