Rietumu gorila

Rietumu Gorillas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Primāti
Ģimene
Hominidae
Ģints
Gorilla
Zinātniskais nosaukums
Gorilla Gorilla

Rietumgoriljas saglabāšanas statuss:

Kritiski apdraudēta

Rietumgorilla Atrašanās vieta:

Āfrika

Rietumu gorillas fakti

Galvenais laupījums
Lapas, augļi, ziedi
Dzīvotne
Lietus meži un blīvi džungļi
Plēsoņa
Cilvēks, leopards, krokodils
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Karaspēks
Mīļākais ēdiens
Lapas
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Ir divas apakšsugas!

Rietumu gorillas fiziskās īpašības

Krāsa
  • Pelēks
  • Melns
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
25 jūdzes stundā
Mūžs
35 - 50 gadi
Svars
100kg - 200kg (220lbs - 440lbs)
Augstums
1,4 m - 1,7 m (4,7 pēdas - 5,5 pēdas)

Rietumu gorilla ir viena no divām gorillu apakšgrupām, kas atrodas Āfrikas kontinentā (otra ir austrumu gorilla). Rietumu gorilla ir visplašākā gorilla suga un arī lielākā no abām.



Rietumu gorilla ir sastopama tropisko džungļu un mežu apvidū Āfrikas rietumu un centrālajā daļā, kā arī zemienes purvos un sekundārajos mežos. Tagad tiek uzskatīts, ka visas rietumu gorillas ir kritiski apdraudētas, jo lielāko daļu dabiskās dzīvotnes cilvēki tagad ir izciruši vai pārņēmuši.



Ir divas atsevišķas rietumu gorillas apakšgrupas, kas ir rietumu zemienes gorilla un krusta upes gorilla. Lai gan pēc izskata tikai nedaudz atšķiras, abas rietumu gorillu sugas atšķiras ar atšķirīgu galvaskausa un zobu izmēru.

Rietumu gorilla ir viena no lielajām pērtiķiem, grupa, kurā ietilpst orang-utāni, gorillas, cilvēki un šimpanzes. Tāpat kā citiem lielajiem pērtiķiem, arī rietumu gorillai ir vairākas iezīmes, kas mazliet atvieglo dzīvi džungļos, tostarp pretēji stāvoši īkšķi, kas noder, kad rietumu gorilla mizo augļus.



Rietumu gorilla ir visēdājs dzīvnieks, taču lielāko daļu tās uztura veido augļu ēšana, kuru, kā zināms, rietumu gorilla var atrast lielos attālumos pa mežiem. Rietumu gorilla ēd arī lapas, riekstus un ogas, kā arī kukaiņus un reizēm mazus dzīvniekus, piemēram, ķirzakas un grauzējus. Rietumu gorilla ir arī novērota, izmantojot savvaļā esošos pamata rīkus, lai efektīvāk savāktu pārtiku.

Lielā izmēra dēļ rietumu gorillas dzimtajos Āfrikas mežos ir maz īstu plēsēju, un lielie kaķi, piemēram, leopardi un nepāra krokodils, ir vienīgie reālie dabiskie draudi rietumu gorillai. Lielākais drauds rietumu gorillai ir biotopu zudums, ko izraisa mežu izciršana un kuru nomedīšanu veic arī cilvēki. Dažas rietumu gorillas teritorijas daļas pēdējos gados ir pārņēmušas arī pilsoņu nemieri, kas kopā ar malumedniecību ir patiesi postoši ietekmējuši savvaļas populācijas.

Rietumu gorilla mēdz dzīvot grupās, kuras vada un aizsargā alfa tēviņš. Alfa rietumu gorillas tēviņš pārojas arī ar viņa grupas sievietēm, radot parasti vientuļus pēcnācējus, kas pazīstami kā zīdaiņi. Rietumu gorillu mazuļi paliek kopā ar māti līdz dažu gadu vecumam un kļūst patstāvīgi.



Mūsdienās visas rietumu gorillas ir kritiski apdraudētas sugas, taču tiek uzskatīts, ka savvaļā ir palikuši 95 000 rietumu zemienes gorillas, kas ir ievērojami vairāk nekā viņu pāri upes gorillas māsīcām, kuru skaits savvaļā tiek uzskatīts par tik zemu kā 300 īpatņi.

Skatīt visu 33 dzīvnieki, kas sākas ar W

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti