Lidojošā vāvere

Lidojošās vāveres zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Rodentija
Ģimene
Sciuridae
Ģints
Pteromyini
Zinātniskais nosaukums
Pteromyini

Lidojošās vāveres saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Lidojošās vāveres atrašanās vieta:

Āzija
Centrālamerika
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Dienvidamerika

Lidojošo vāveru fakti

Galvenais laupījums
Rieksti, ogas, olas
Atšķirīga iezīme
Mazs ķermeņa izmērs un pūkaina slīdošā membrāna
Dzīvotne
Mežs un meži
Plēsoņa
Kaķi. Koijots, jenots
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
4
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Rieksti
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Var slīdēt līdz 90 metriem!

Lidojošās vāveres fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
15 jūdzes stundā
Mūžs
5 - 8 gadi
Svars
56g - 175g (2oz - 6oz)
Augstums
20 cm - 30 cm (8 collas - 12 collas)

Lidojošai vāverei ir spēks slīdēt 300 pēdas pa gaisu.



Neskatoties uz nosaukumu, lidojošā vāvere nelido tāpat kā putns vai sikspārnis. Tā vietā šīs vāveres slīd vai dreifē pa gaisu. Šie visēdāji ēd kukaiņi , sēnes, ziedi un, protams, rieksti. Lidojošās vāveres ir nakts un meklē ēdienu naktī. Slīdot pa gaisu, viņi var mainīt virzienu par 180 grādiem.



5 neticami lidojošās vāveres fakti!

• Šīs vāveres vienā sezonā var savākt un uzglabāt līdz 15 000 riekstu.

• 50 plus lidojošo vāveru veidi ir grupā, kuru zinātnieki pazīst kāPteromyini.

• Šo mazo grauzēju ārkārtīgi lielās acis ļauj ieliet gaismai, lai viņi varētu redzēt naktī.

• Šīs vāveres dzīvo Eiropā, Āzijā, Ziemeļamerikā, Meksikā un Centrālamerikā.

• Ierēdnis aizsardzības statuss no šīm vāverēm ir Vismazāk rūpes .

Lidojošās vāveres zinātniskais nosaukums

Lidojošās vāveres zinātniskais nosaukums irPteromyini. ‘Ptero’ ir grieķu vārds, kas nozīmē spārnu, un ‘myini’ - mazs. Tas pieder pieSciuridaeģimene un Mammalia klase.

Dienvidu lidojošā vāvere, ziemeļu lidojošā vāvere, Humbolta lidojošā vāvere un japāņu rūķu lidojošā vāvere ir tikai četras no vairāk nekā 50 šī dzīvnieka sugāmpteromyinicilts.



Lidojošās vāveres izskats un izturēšanās

Šīm vāverēm mugurā ir gaiši brūna kažokāda, bet vēderā - balta kažokāda. Dažiem vāveru veidiem ir nelielas kažokādas krāsas atšķirības. Piemēram, dienvidu lidojošās vāveres vēderā ir pilnīgi balta kažokāda, savukārt ziemeļu lidojošajai vāverei ir vēdera kažokāda, kas ir balta galā un tumšāka pie ādas. Visu šo vāveru ievērojamākā iezīme ir lielu, tumšu acu pāris. Viņu acis ļauj daudz gaismas, kas palīdz šiem dzīvniekiem redzēt apkārtni, kad viņi medī naktī.

Šīm vāverēm ir plakana aste, četras mazas kājas un garas ūsas. Viņu ūsas palīdz izvairīties no sadursmes ar priekšmetiem, medību laikā naktī. Tāpat kā viņu brālēns, zemes vāvere , viņiem ir asi zobi, kurus viņi izmanto melno valriekstu un cita veida riekstu sagriešanai.

Pieaugušo vāveru ķermenis ir no 9 līdz 14 collas garš, un astes garums ir apmēram četras collas. Viņi sver no divām līdz astoņām uncēm. Uzziņai, 14 collu gara vāvere ir gandrīz tikpat gara kā boulinga tapa. Turklāt vāvere, kas sver astoņas unces, ir tikpat liela kā pieaudzis kāmis.

Lielākā suga ir sarkanā un baltā milzu lidojošā vāvere. Tam ir 23 collu garš korpuss ar asti, kura izmērs ir aptuveni 24 collas. Arī šī vāvere sver apmēram 10 mārciņas. Alternatīvi, japāņu punduris lidojošā vāvere ir viens no mazākajiem šo vāveru veidiem. Tas aug tikai septiņas collas garš, ieskaitot asti, un sver apmēram piecas unces.

Šīm vāverēm ir membrāna vai ādas kroka, ko sauc par patagiju. Šī membrāna izplatās abās vāveres ķermeņa pusēs, ļaujot tai slīdēt starp koku zariem. Ja paskatās uz augšu uz lidojošo vāveri, kas pārvietojas no koka uz koku, membrāna iegūst kvadrāta formu.

Lai arī šīs vāveres var slīdēt 300 pēdu attālumā, vidējais slīdēšanas attālums ir 65 pēdas. Lai iegūtu labāku garīgo ainu, kad lidojošā vāvere slīd 300 pēdas, tā ceļo tik tālu, kamēr Brīvības statuja ir gara (neskaitot pamatu, uz kuras tā atrodas)! Vāvere, kas slīd 65 pēdas, nobrauc attālumu, kas vienāds ar trīs pieaugušo žirafu garumu.

Šīs vāveres lielāko daļu laika pavada kokos, lai pasargātu sevi no plēsējiem. Kad viņi staigā pa zemes līmeni, viņi ir neveikli un paslēpsies no plēsēja, nevis mēģina aizbēgt.

Pieaugušas un jaunas vāveres ligzdās dzīvo kopā ar vēl aptuveni astoņām vāverēm. Šīs mazās vāveres nav agresīvas un reti tiek novērotas galvenokārt tāpēc, ka tās ir aktīvas vēlu vakarā.

lidojošā vāvere (Pteromyini) lidojošā vāvere, kas slīd caur kokiem

Lidojošās vāveres dzīvotne

Šīs vāveres dzīvo Eiropā, Āzijā, Ziemeļamerikā, Meksikā un Centrālamerikā. Viņi dzīvo lapu koku un skujkoku mežos, augsti kokos. Šo vāveru grupa var dzīvot ligzdā, kuru atstājis liels putns, vai dzeņa bedrē kokā. Šīs vāveres lielākoties uzturas kokos, jo, nonākot zemes līmenī, tās ir neaizsargātākas pret plēsējiem.

Šīs vāveres savstarpēji sazinās, izlaižot augstu koku čīkstēšanas skaņas, tām slīdot pa kokiem. Šīs čivināšanas var izmantot, lai brīdinātu citus lidojošus vāverus par briesmām vai atpazītu grupas dalībniekus. Tā ir kvalitāte, ko viņi dala ar zemes vāverēm, kurām ir sarežģīta čirpšanas un riešanas sistēma, ko viņi izmanto, lai sazinātos savā starpā.

Ziemeļu, dienvidu un visām citām lidojošo vāveru sugām patīk uzturēties silti! Tātad, ja ziemā laiks ir ļoti auksts, viņi izdzīvo, sasildoties kopā ar citām vāverēm kokā vai ligzdā. Iedomājieties, kā astoņi mazi japāņu punduru lidojošie vāveri kopā saspiedušies kokā!

Lidojošās vāveres diēta

Ko ēd šīs vāveres? Šie dzīvnieki ir visēdāji un ēd kukaiņi , ziedi, putnu olas, rieksti, sēnītes un augļi. Viņiem ir daudzveidīga diēta un viņi ēdīs visu, kas viņu dzīvotnē ir visplašākais pārtikas avots.

Lidojošā vāvere dienā apēd apmēram 10 gramus pārtikas. Šis pārtikas daudzums sver nedaudz mazāk nekā AAA baterija, kuru varat ievietot modinātājā.



Lidojošo vāveru plēsēji un draudi

Iespējams, tas nepārsteigs, ja zināsit, ka šīm vāverēm ir daudz plēsēju. Daži no tiem ietver čūskas , pūces , vanagi zebieksti , jenoti , bobcats , un dažreiz pat pieradināti kaķi .

Lielākā daļa šī dzīvnieka plēsēju dzīvo vai var uzkāpt kokos. Tas padara lidojošās vāveres neaizsargātas pret viņiem. Turklāt daudzi no šiem dzīvniekiem ir nakts, tāpēc tie vienlaikus ir aktīvi. Meklējot ēdienu, a jenots var kāpt kokā, lai piekļūtu šo vāveru ligzdai. Vai arī pūce var nolaisties, lai notvertu lidojošo vāveri, kas tikko pacēlusies, lai slīdētu uz citu koka zaru.

Cilvēki ir vēl viens drauds šīm vāverēm, jo ​​šos dzīvniekus dažreiz notver, lai tos pārdotu kā mājdzīvniekus. Lidojošajām vāverēm arī jāsamazinās dzīvesvieta ikreiz, kad tiek izcirsta meža daļa un nozāģēti koki.

Šo dzīvnieku aizsardzības statuss ir vismazāk bažas . Lai gan viņu dzīvotne ir apdraudēta, ir dažas lietas, ko cilvēki dara, lai palīdzētu lidojošām vāverēm. Piemēram, kad Ziemeļkarolīnā tika uzbūvēta Cherohala šoseja, tika atklāts, ka šoseja ir pārāk plaša, lai ziemeļu lidojošās vāveres varētu slīdēt pāri. Tātad stabu augšdaļā abās šīs šosejas pusēs tika piestiprināti PVC cauruļu gabali. Vāvere, kas slīd pāri šai šosejai, spēj droši satvert PVC cauruli, kad tā nonāk otrā pusē. Dažreiz tie pat pazūd PVC caurules iekšpusē, lai aizsargātu pret plēsējiem šajā apgabalā!

Lidojošo vāveru reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Pārošanās sezonā vāveru tēviņi rotaļīgā veidā vajā sievietes caur kokiem. Šīs vāveres vairojas divas reizes gadā. Vaislas sezona notiek no janvāra līdz aprīlim un atkal no jūnija līdz augustam. Tēviņš un sieviete šajā vairošanās sezonā paliek kopā un, iespējams, vairs nesatiks. Grūtniecības periods jeb grūtniecība ilgst 40 dienas.

Vāveres mātīte dzemdē dzīvi un metienā var būt līdz sešiem mazuļiem. Tomēr lielākajai daļai sieviešu vienā metienā ir tikai divi līdz trīs mazuļi. Vāveres mazulis ir apmēram 2 ½ collas garš no deguna līdz astes galam. Tas ir apmēram tik ilgi, kamēr pieauguša cilvēka īkšķis.

Vāveru mazuļus sauc par komplektiem, un viņu māte tos ligzdā kopj pirmās 65 dzīves dienas. Viņi piedzimst bez kažokādas, un acis un ausis ir aizvērtas. Tas padara viņus ļoti neaizsargātus pret lielākiem dzīvniekiem, kuri varētu atrast ligzdu. Tātad, māte paliek pie viņiem, izņemot gadījumus, kad viņa pati medī ēdienu. Kad viņiem ir apmēram trīs vai četras dienas, komplektiem ausis atveras. Viņu acis ir 25 dienas vecas. Komplekti pie mātes ligzdā paliek līdz četru mēnešu vecumam. Tajā laikā viņi spēj atrast savu ēdienu un var izdzīvot paši.

Savvaļā šīs vāveres dzīvo līdz piecu vai sešu gadu vecumam. Zoodārzā vai savvaļas parkā šī vāvere var dzīvot līdz 10 gadu vecumam. Šie dzīvnieki ilgāk dzīvos zooloģiskajā dārzā vai savvaļas parkā, jo tos pasargā no citiem dzīvniekiem, regulāri baro ar barojošu pārtiku un aprūpētāji tos uztur veselus.

2018. gadā paleontologi Katalonijā, Spānijā, atrada vecāko lidojošās vāveres fosiliju. Tiek uzskatīts, ka fosilijai ir 11,63 miljoni gadu!

Lidojošo vāveru populācija

Runājot par populāciju, daži lidojošo vāveru veidi tiek klasificēti kā samazinoši, stabili vai to populācijas tendences nav zināmas. Piemēram, Sipora lidojošā vāvere Indonēzijā samazinās, savukārt Indoķīnas lidojošās vāveres populācija Ķīnā ir stabila.

Dažreiz zinātniekiem rodas problēmas, apkopojot nepieciešamos datus, lai noteiktu konkrētas lidojošās vāveres sugas populāciju, jo daži lidojošo vāveru veidi dzīvo mežos un mežainos apvidos, pie kuriem cilvēkiem grūti nokļūt. Arī lidojošo vāveru grupa var palikt slēpta, tādējādi zinātniekiem ir grūti iegūt precīzu skaitīšanu. Viens piemērs ir lidojošā vāvere ar sarkanu vaigu. Nav pietiekami daudz datu, lai noteiktu tā populāciju.

Skatīt visu 26 dzīvnieki, kas sākas ar F

Interesanti Raksti