Malajiešu Civet

Malajiešu Civet zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Eupleridae
Ģints
karikatūra
Zinātniskais nosaukums
vilkt tangalungu

Malajiešu cibetes saglabāšanas statuss:

Neaizsargāta

Malajiešu Civet Atrašanās vieta:

Āzija

Malajiešu Civet fakti

Galvenais laupījums
Grauzēji, čūskas, vardes
Atšķirīga iezīme
Pagarināts ķermenis un purns ar asiem, smailiem zobiem
Dzīvotne
Tropu lietus mežs
Plēsoņa
Tīģeris, čūskas, leopardi
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
2
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Grauzēji
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Pazīstams arī kā Austrumu Civet!

Malajiešu cibetes fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Dzeltens
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Mūžs
15 - 20 gadi
Svars
1,4 kg - 4,5 kg (3 mārciņas - 10 mārciņas)
Augstums
43 cm - 71 cm (17 collas - 28 collas)

'Mayalan Civet ir visatpazīstamākā cibeta tumšo kāju un garās, svītrainās astes dēļ'



Cibetas suga ir izplatīta Āzijas dienvidaustrumos, bet tās dzimtene ir Malaizijas pussala. Pazīstams arī kā malajiešu cibets un austrumu cibets, tas apdzīvo tropu džungļus Malaizijas kontinentālajā daļā, Filipīnās, Indonēzijā un Singapūrā. To vērtē kā pārtiku un muskusu, bet, dzīvojot cilvēku tuvumā, to uzskata par kaitēkli.



Neticami malajiešu civet fakti!

  • Tā ir viena no sugām, kuru var pieradināt un turēt, lai iegūtu muskusu.
  • Šī suga tika ieviesta Maluku salās, kas ieskauj Malaju pussalu.
  • Tas dzīvo zemē, bet nepieciešamības gadījumā kāpj kokos.
  • Tā ir pielāgojusies mežu izciršanai, iekļaujot citus biotopus.
  • 15 melnās joslas uz astes piešķir tai vairāk maskēšanās.

Malajiešu Civet zinātniskais nosaukums

Malajiešu Civet zinātniskais nosaukums ir Viverra tangalunga. Tangalunga attiecas uz sugu. Viverra ir civetu ģints. Tā ir Viverridae dzimtas ģints, kas sastāv no maziem un vidējiem zīdītājiem, kas pazīstami kā viverrīdi (civetas un ģints), un satur 15 ģintis, kas ir sadalītas 38 sugās.

Visiem viverrīdiem kopīgas ir kājas ar četriem vai pieciem pirkstiem un ievelkamiem nagiem. Katram žoklim ir divi seši priekšzobi un molāri augšējā žokļa divu tuberkulāro slīpmašīnu priekšā, apakšējā žoklī - viena dzirnaviņa. Mēle ir raupja un dzeloņaina. Cecum nav. Mayalan Civet ir divas pasugas: Viverra tangalunga lankavensis un Viverra tangalunga tangalunga.



Civets ietilpst Karnivora ordeņa Feliformia (pazīstams arī kā Feloidea) apakškārtā, tāpat kā kaķi, hiēnas, mangusti un citi kaķiem līdzīgi plēsēji. Tie faktiski nav saistīti ar kaķiem, bet ir cieši saistīti ar citiem mazajiem plēsējiem, piemēram, zebiekstēm un mangustām. Tomēr tie ir primitīvāki un tiem ir mazāka daudzveidība nekā Felidae (kaķiem).

Malajiešu Civet izskats

Tāpat kā citas civetes, šai sugai ir kopīgas ūsas, garš, slaids un gluds ķermenis, kājas, zobi un citas fiziskas iezīmes. Tās kažokāda atgādina geparda krāsu un rakstu. Tās garajai astei augšpusē ir vertikāla melna svītra ar lentēm apakšā pret bālu kažokādu. Pārējā kažokā ir melni plankumi.

Tam ir nedaudz smails purns, un kažokādas krāsa ir melna, kā arī brūna, pelēka, dzeltena, dzeltenbrūna vai balta. Kājas ir visas melnas. Malaju civets vidējais svars ir 3,5–11 kg (7,72–24,25 mārciņas), ķermeņa garums ir 58,5–95 cm (23–37,4 collas) un astes garums ir 30–48,2 cm (11,8–19 collas). Mātītēm ir divi vai trīs pāri pupu, savukārt tēviņiem ir baculum.



Malajiešu cibetes barošana Kinabatangan džungļu nometnē

Malajiešu Civet uzvedība

Malaju civets ir vientuļi, teritoriāli radījumi. Viņi iznāk naktī, lai medītu pārtiku uz meža grīdas. Viņi arī kāpj kokos, lai medītu pārtiku vai paslēptos no plēsējiem. Dienas laikā viņi ir mazkustīgi un guļ koku aizsegā. Viņi medī, vajādami un paklupdami uz savu laupījumu. Draudot vai sazinoties ar citām civetām pēc smaržas, viņi no perianālajiem dziedzeriem izdala muskusu, ko sauc par cibetu vai civetonu. Viņi nav agresīvi, ja vien nav stūrī.

Malajiešu Civet biotops

Malajiešu Civet vietējie ieradumi sākotnēji ir Malaju pussalas lietus meži un tropiskie džungļi un apkārtējās Riau arhipelāga, Borneo, Banggi, Langkawi un Penang salas. Tas dzīvo arī Sumatrā, Sulavesi, Indonēzijas Java, Bawal un Telok Pai salās un Filipīnu Leyte salā.

Tā paradumu klāsts ir paplašinājies ārpus primārajiem mežiem, iekļaujot traucēto sekundāro mežu zemi, kā arī krūmu, zālājus un kalnu mežus. Viņi arī dzīvo netālu no ciematiem, lai zagtu mājputnus, bet nekad nav tālu no kokiem. Vidējais teritoriju pārklāšanās civetu vidū ir 15% vīriešiem un 0% sievietēm, savukārt katra vīrieša mājas diapazons pārklājas ar vienu vai divām sievietēm. Sugai patīk liels augstums, un to biotopi ir bijuši līdz 1100 m augstiem.

Malajiešu Civet diēta

Malajiešu Civet iecienītākais laupījums ir pelēm , žurkas un citi grauzēji. Olas, Ķirzakas , čūskas , vardes , kukaiņi un citas mazas radības no meža grīdas arī veido lielāko daļu tās uztura. Tomēr tie ietver augļus un dažas saknes, tāpēc, lai gan viņi paļaujas uz olbaltumvielām no maziem mugurkaulniekiem un bezmugurkaulniekiem, tie faktiski ir visēdāji. Piemēram, viņi bauda lietus koka sēklu pākstis, zivs astes palmu augļus, mango, banānus un sapotu.

Malajiešu Civet plēsēji un draudi

Malajiešu Civets var sacensties palmu civets mežizstrādātos mežos pārtikā. Kokmateriālu ieguve Borneo palmu eļļas plantācijām apdraud viņu dzīvotnes. Šī suga ir plēsīgs dzīvnieks, taču tai ir daudz plēsēju, kas ir lielāki plēsēji, ieskaitot tādus lielus kaķus kā tīģeri un leopardi un lieli rāpuļi, piemēram, lieli čūskas un krokodili .

Tas arī riskē tikt slazds vai piedzīvot cita veida slazdošanu uz zemes, kā arī suņu medības. Tomēr suga saglabājas un pielāgojas, neskatoties uz vispārējo draudu līmeni. Cilvēki to izturas kā pret kaitēkli, kas uzbrūk augļiem, mājputniem un citiem maziem mājlopiem, un laiku pa laikam to medī pēc pārtikas.

Malajiešu cibetes reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Vīrieši un sievietes sapulcējas kopā, un sievietes audzina mazuļus. Mātītes vairojas divas reizes gadā un dzemdē blīvā veģetācijā, dobos koku stumbros vai bedrēs zemē. Grūtniecība ilgst pāris mēnešus. Metieniem ir līdz 4 kaķēni, bet vidēji 2. Dažreiz mātes ēd savus mazuļus tūlīt pēc dzemdībām. Kaķēni piedzimst ar kažokādu un aizvērtām acīm, un pēc mēneša viņi tiek atšķirti. Viņi var pārmeklēt jau piedzimstot, un aizmugurējās kājas var tās atbalstīt pēc apmēram 5 dienām. Divus vai trīs mēnešus pēc piedzimšanas viņi sāk patstāvīgi iesaistīties.

Malaju civets vidēji dzīvo 5-12 gadus un pat līdz 20 gadiem. Šāds vecums ir reti sastopams, tāpēc biežāk ir redzamas vecākas civetas, kas dzīvo no 15 līdz 20 gadiem.

Malajiešu cibetes populācija

Malaju civet populāciju blīvums ir blīvāks mežos, kas nav izcirsti, salīdzinot ar mežizstrādātiem. Sugas slepenība apgrūtina to populācijas noteikšanu, taču to skaits joprojām ir stabils. Viņu aizsardzības statuss ir 'neaizsargāts' un pašlaik 'nav apdraudēts', savukārt IUCN sarkanajā sarakstā norādīts, ka tas rada vismazākās bažas. Malaizijas pussalas lauku apvidos tos uzskata par kaitēkļiem. Saskaņā ar 1972. gada WPA 55. pantu lauksaimnieki var nošaut visus draudošos savvaļas dzīvniekus, pēc tam izdarījuši saprātīgas pūles, lai to atbaidītu.

Malajiešu cibets zooloģiskajā dārzā

Malajiešu Civet dzīvo apmēram 12 gadus nebrīvē. Tas bieži tiek izmitināts kopā ar citām viverrid sugām, piemēram, citiem civetiem vai genetiem. Viņu iežogojumi ir lieli, piepildīti ar krūmājiem, augstām zālēm, mākslīgām alām un daudziem citiem dažāda veida augstiem punktiem un slēptuvēm. Kad izglābti jauni, viņiem nepieciešama aprūpe visu diennakti. Šī suga ir viena no zoodārzu apskates vietām ne tikai Dienvidaustrumu Āzijas valstīs, bet arī Eiropā, tostarp Ungārijā, Francijā un Lielbritānijā.

Skatīt visus 40 dzīvnieki, kas sākas ar M

Interesanti Raksti