Šrilankas zilonis

Šrilankas ziloņu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Proboscidea
Ģimene
Elephantidae
Ģints
Elefass
Zinātniskais nosaukums
Elephas maximus maximus

Šrilankas ziloņu aizsardzības statuss:

Apdraudēts

Šrilankas zilonis Atrašanās vieta:

Āzija

Šrilankas ziloņu fakti

Galvenais laupījums
Zāle, augļi, saknes
Atšķirīga iezīme
Garš bagāžnieks un lielas kājas
Dzīvotne
Lietus meži un tropu meži
Plēsoņa
Cilvēks, Tīģeris
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Tagad tikai daži parki!

Šrilankas ziloņu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
Ādas tips
Āda
Maksimālais ātrums
27 jūdzes stundā
Mūžs
55 - 70 gadi
Svars
3000 kg - 5 000 kg (6500 mārciņas - 11 000 mārciņas)
Augstums
2 m - 3 m (7 pēdas - 10 pēdas)

Šrilankas zilonis ir Āzijas ziloņu pasuga, kurā ietilpst Indijas zilonis, Sumatras zilonis, Šrilankas zilonis un Borneo zilonis. Šrilankas zilonis ir lielākais no visām Āzijas ziloņu pasugām, un tiek uzskatīts, ka tas ir visciešāk saistīts ar Indijas ziloņu.



Kā norāda nosaukums, Šrilankas zilonis ir atrodams Šrilankas salā, un tiek uzskatīts, ka tas tur ieradies no Indijas dienvidiem. Neskatoties uz to, ka vienreiz klīstot salā, Šrilankas zilonis tagad ir ierobežots tikai ar dažiem norādītajiem nacionālajiem parkiem, jo ​​Šrilankas ziloņu dabiskais biotops tiek pārvērsts par labības laukiem.



Šrilankas zilonim ir mazākas ausis nekā Āfrikas zilonim, un arī Šrilankas zilonim ir vairāk izliekts mugurkauls nekā Āfrikas zilonim. Atšķirībā no Āfrikas ziloņiem, Šrilankas ziloņu mātītēm ļoti reti ir ilkņi, un, ja Šrilankas ziloņu mātītei patiešām ir ilkņi, tie parasti ir tikko redzami un tos var redzēt tikai tad, kad Šrilankas ziloņu mātīte atver muti.

Šrilankas zilonis ievēro stingrus migrācijas ceļus, kurus nosaka musonu sezona. Šrilankas ziloņu ganāmpulka vecākais zilonis ir atbildīgs par tā Šrilankas ziloņu ganāmpulka migrācijas ceļa atcerēšanos. Šī Šrilankas ziloņu migrācija parasti notiek starp slapjo un sauso sezonu, un problēmas radās, kad saimniecības tika uzceltas gar Šrilankas ziloņu ganāmpulku migrācijas ceļiem, jo ​​Šrilankas ziloņi izraisīja lielu postījumu jaunizveidotajai lauksaimniecības zemei.



Šrilankas ziloņi ir zālēdāji dzīvnieki, kas nozīmē, ka viņi ēd tikai augus un augu vielas, lai iegūtu visas uzturēšanai nepieciešamās uzturvielas. Šrilankas ziloņi ēd visdažādāko veģetāciju, ieskaitot zāles, lapas, dzinumus, mizas, augļus, riekstus un sēklas. Šrilankas ziloņi bieži izmanto savu garo stumbru, lai palīdzētu viņiem savākt pārtiku.

Pateicoties lielajam izmēram, Šrilankas ziloņu dabiskajā vidē ir ļoti maz plēsēju. Bez cilvēku medniekiem tīģeri ir galvenais Šrilankas ziloņa plēsējs, lai gan viņi mēdz medīt mazākos Šrilankas ziloņu teļus, nevis daudz lielākos un spēcīgākos pieaugušos.

Šrilankas ziloņu mātītes parasti spēj vairoties līdz 10 gadu vecumam un pēc 22 mēnešu grūtniecības perioda dzemdē vienu Šrilankas ziloņu teļu. Kad Šrilankas ziloņu teļš pirmo reizi piedzimst, tas sver apmēram 100 kg, un to māte kopj arī citas Šrilankas ziloņu mātītes ganāmpulkā (pazīstamas kā tantes). Zīdainis Šrilankas zilonis paliek kopā ar māti līdz apmēram 5 gadu vecumam un iegūst neatkarību, tēviņi bieži pamet ganāmpulku, un teļu mātītes paliek.



Mūsdienās Šrilankas zilonis tiek uzskatīts par dzīvnieku, kuram draud tieša izmiršana, jo Šrilankas ziloņu populācija kritiski samazinās. Tiek uzskatīts, ka Šrilankas ziloņi galvenokārt cieš no biotopa zaudēšanas mežu izciršanas un cilvēku malumednieku medību dēļ uz ziloņkaula ilkņiem.

Skatīt visu 71 dzīvnieki, kas sākas ar S

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti