Pāvs

Pāva zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Galliformes
Ģimene
Phasianidae
Ģints
Turcija
Zinātniskais nosaukums
Pavo Kristatus

Pāva saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Pāva atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija

Pāva fakti

Galvenais laupījums
Graudi, sēklas, kukaiņi
Atšķirīga iezīme
Garās astes spalvas un krāsains vīriešu astes
Spārnu platums
120 cm - 300 cm (47 collas - 118 collas)
Dzīvotne
Tuksneša un savannas apgabali
Plēsoņa
Suņi, jenots, tīģeris, savvaļas kaķi
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Graudi
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
6
Sauklis
Visbiežāk sastopams Indijas kontinentālajā daļā!

Pāva fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Zils
  • Zaļš
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
10 jūdzes stundā
Mūžs
12 - 20 gadi
Svars
2,7 kg - 6 kg (6 mārciņas - 13,2 mārciņas)
Garums
86 cm - 107 cm (34 collas - 42 collas)

Pāvs (pazīstams arī kā pāvs) ir vidēja izmēra putns, kas ir visciešāk saistīts ar fazānu. Atšķirībā no parastā fazāna brālēna, kas apdzīvo ziemeļu puslodes apgabalus, pāvs atrodas siltākā dienvidu puslodes klimatā, un pāvs visbiežāk sastopams Indijā.



Pastāv trīs galvenie pāva veidi: Āfrikas Kongo pāvs, Indijas pāvs un Zaļais pāvs, kas, domājams, visi ir cēlušies no Āzijas, bet mūsdienās ir sastopami Āfrikā un Austrālijas daļās. Visas trīs dažādās pāvu sugas ir pazīstamas ar izsmalcinātiem pāvu tēviņiem un blāvām, brūnām pāvu mātītēm (salīdzinot ar tēviņiem).



Pāva tēviņš ir vislabāk pazīstams ar milzīgajām astes spalvām, kas ieplūst aiz pāva un var būt gandrīz divus metrus garas. Tiek uzskatīts, ka šo krāsaino pāva ekspozīciju izmanto gan pārošanās, gan aizsardzības vajadzībām. Pāva tēviņš piesaista mātīti, ar kuru pāroties, parādot savu sarežģīto spalvu klāstu, un, kad pāvs tēviņš jūtas apdraudēts, viņš izvēdinās asti, lai padarītu sevi izskatīgāku un tāpēc mēģinātu iebiedēt tuvojošos plēsējus.

Pāvs ir visēdājs putns un barojas ar kukaiņiem, augiem, sēklām un ziedu galvām. Ir zināms, ka pāvi, lai papildinātu viņu uzturu, grauž mazos zīdītājus un rāpuļus, kas nodrošina, ka viņi saņem pareizās barības vielas. Pāviem savvaļā ir vairāki dabiski plēsēji, tostarp savvaļas suņi un kaķi, ir zināms, ka pāvus medī vidēja lieluma zīdītāji, piemēram, jenoti un pat tīģeri.



Pāvi parasti kļūst aptuveni 20 gadus veci, lai gan ir zināms, ka daži pāvu indivīdi nonāk vecākā vecumā, īpaši tie pāvi, kas atrodas nebrīvē. Parasti pāvu populācijas nav pakļautas lieliem draudiem, lai gan zaļais pāvs ir uzskaitīts kā pakļauts izmiršanai, galvenokārt medību un biotopu zaudēšanas dēļ.

Vīriešu pāvus sauc par pāviem, bet pāvus - par pāviem (līdzīgi kā vistām un fazāniem). Pāva tēviņš parasti ir apmēram divreiz lielāks nekā pāvu mātīte, un vēl lielāks, ja pāvs tēviņš demonstrē savu apspalvojumu (spalvas). Kad pāva tēviņam nav redzamas spilgtas krāsas un ļoti izsmalcinātas astes spalvas, tās velkas aiz viņa. To sauc par asti vai vilcienu.

Pārošanās sezonā pāva tēviņš var pāroties ar sešām dažādām pāvu mātītēm. Pāvenes mātīte dēj no 4 līdz 8 brūnas krāsas olšūnas. Pāvu mātīte inkubē olas, sēžot uz tām, un pāva cāļi izšķiļas pēc apmēram mēneša inkubācijas perioda. Pāva sieviete pieskata un audzē savus pāva cāļus pati bez pāvu tēviņa palīdzības.



Pāvi visbiežāk sastopami tuksnešos un sausās savannas apgabalos. Pāvi ir sastopami arī mežos un blīvā lapotnē, īpaši vairošanās periodā, kad pāvu mātītes mēģina inkubēt olas un audzēt cāļus, nevienu nevēlamu plēsēju nemanot.

Skatīt visu 38 dzīvnieki, kas sākas ar P

Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Kristofers Perrins, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2009) Putnu enciklopēdija

Interesanti Raksti