Lūsis

Lūšu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Lūsis
Zinātniskais nosaukums
felis sylvestris

Lūšu saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Lūša atrašanās vieta:

Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika

Lūšu fakti

Galvenais laupījums
Zaķis, putni, brieži
Dzīvotne
Noslēgti meži un kalnaini reģioni
Plēsoņa
Vilks, koijots, cilvēks, puma
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
4
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Zaķis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Dzīvo klintīs un zem dzegām!

Lūšu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Dzeltens
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
50 jūdzes stundā
Mūžs
12-20 gadi
Svars
10-25kg (22-55lbs)

Lūsi kā vientuļus un zagļus plēsējus cilvēki reti redz.



Kanādas lūši ir viens no lielākajiem savvaļas kaķiem Ziemeļamerikā, bet citas šo kaķu sugas apdzīvo arī Eiropu un Āziju. Lūsis ir viegli pamanāms ar milzīgām pūkajām ķepām, spītīgu asti un gariem ausu pušķiem. Milzīgās ķepas kalpo kā dabiskas sniega kurpes, lai palīdzētu tām pārvietoties sniegotajos, aukstajos mežos un kalnos, kurus tā sauc par mājām.



Neticami lūšu fakti!

  • Tie ir vientuļi savvaļas kaķi, kas parasti sanāk tikai pārošanai
  • Četras šo kaķu sugas ir sastopamas daudzviet visā pasaulē, tostarp Ziemeļamerikā, Krievijā, Eiropā un Āzijā
  • Lūsis ir oportūnistisks plēsējs, kurš parasti apēdīs visus upurus, kurus spēj nogalināt
  • Šie dzīvnieki ir viegli atpazīstami pēc lielajām ķepām, pušķotajām ausīm, spītīgās astes un pelēcīgi brūnajām mēteļa krāsām

Lūsis Zinātniskais nosaukums

Lūsis attiecas uz četrām savvaļas kaķu sugām, kas dzīvo Ziemeļamerikas, Eiropas un Āzijas aukstajos mežos. Visi šie dzīvnieki pieder pie Mammalia klases, Carnivora kārtas, Feliformia apakškārtas, Felidae dzimtas un Felinae apakškārtas. Lūša nosaukums ir daļa no zinātniskais nosaukums katras no četrām sugām. Tas cēlies no vecā grieķu vārda, kas nozīmēja gaismu vai spilgtumu. Tiek uzskatīts, ka šis termins attiecas uz lūša spilgtām, atstarojošām acīm. Četras šo dzīvnieku sugas ir šādas:

  • Kanādas lūši (L canadensis)
  • Bobcat (L rufus)
  • Eirāzijas lūši (L lūši)
  • Ibērijas lūši (L pardinus)

Lūša izskats

Šo kaķu ievērojamākās iezīmes ir milzīgās ķepas, pušķotās ausis un spītīgā aste. Dzīvnieka krāsa mainās atkarībā no sugas. Ķermeņa krāsa seko gradientam no vidēji brūnas līdz zeltaini brūnai līdz tikpat gaišai kā pelēcīgi baltai. Pūkains plīvurs ir sastopams visām sugām. Parasti tas ir marķēts ar melnām joslām, kas izskatās kā tauriņš, taču tas ne vienmēr ir redzams. Visu sugu ķermeņa apakšdaļā ir balta kažokāda.



Dzīvnieka lielums un svars ir atkarīgs no sugas. Eirāzijas lūši ir vislielākie, tēviņu svars ir no 40 līdz 66 mārciņām. Tas atrodas apmēram 27 collas pie pleca. Kanādas lūši sver no 18 līdz 31 mārciņai un pie pleca ir no 19 līdz 22 collas. Ibērijas lūši vīriešiem sver 28 mārciņas, bet sievietēm - 20 mārciņas. Plecā augstums svārstās no 23 līdz 27 collām. Bobcat sver no 16 līdz 30 mārciņām un atrodas starp plecu no 20 līdz 24 collas.

Bobcats tehniski ir daļa no lūšu sugām, taču tie izskatās nedaudz atšķirīgi salīdzinājumā ar pārējām trim sugām. Viņiem parasti nav garu ausu pušķu, un viņu ķepas nav tik acīmredzami lielas un polsterētas to kopējās dzīvotnes dēļ siltākos apstākļos. Bobča zinātniskais nosaukums rufus norāda uz sarkanbrūnu krāsu, un tam bieži ir arī izteikti melni plankumi.

Kanādas lūši staigā dziļā sniega segā mežā saulainā dienā. Lynx canadensis savvaļas dabā Aļaskas ziemā. Kanādas lūši uz zara un koka stumbra fona
Kanādas lūši staigā dziļā sniega segā mežā saulainā dienā.

Lūšu uzvedība

Šie kaķi parasti ir vientuļi dzīvnieki. Reti mazas šo kaķu grupas ceļos kopā un medīs laupījumu. Viņi parasti dzīvo bedrēs, kas ieraktas dzegās vai akmeņainās plaisās. Šeit viņi audzina arī savus kaķēnus. Lūsis pārtiku parasti neatvedīs atpakaļ, ja vien tā nav māte, kurai jābaro kaķēni. Šie dzīvnieki ir ļoti slepeni un labi izvairās no apmetnēm, tāpēc tos reti redz.



Lūšu dzīvotne

Lielākā daļa sugu klīst augstkalnu mežos, kas daudz aizsargā ar blīviem krūmiem, kokiem un augstu zāli. Lai gan šis savvaļas kaķis parasti medī uz zemes, tas ir pilnībā spējīgs kāpt kokos un peldēt. Eirāzijas lūši dzīvo Eiropas centrālajā un ziemeļdaļā un pāriet uz Indiju, Pakistānas ziemeļiem un Irānu netālu no Damavanda kalna. Šī suga visbiežāk sastopama Ziemeļeiropas valstīs, piemēram, Norvēģijā, Somijā un Zviedrijā, kā arī lielākajā daļā Krievijas.

Ibērijas lūši ir daudz retāki un dzīvo tikai Spānijas dienvidos. Agrāk tā dzīvoja arī Portugāles austrumos, bet tur izmira.

Kanādas lūši galvenokārt dzīvo Kanādā un Aļaskā, bet ir sastopami arī dažos ASV ziemeļu štatos, piemēram, Vašingtonā, Montānā un Menā. Tās dzīvotne galvenokārt ir boreālie meži, kurus dēvē arī par sniega mežiem un kas galvenokārt sastāv no skuju kokiem.

The bobcat svārstās tālāk nekā Kanādas lūši. Tas atrodas Kanādas dienvidos, lielākajā daļā ASV kontinentālo daļu un līdz dienvidiem līdz Meksikas ziemeļiem. Tas dzīvo gan mežos, gan zālājos.

Lūšu diēta

Šis dzīvnieks ir oportūnistisks plēsējs un var medīt plašu dzīvnieku klāstu. Tas ir stingrs plēsējs. Kanādas lūši ļoti izvēlas sniega kurpju zaķis , un tā populācijas skaits svārstās atkarībā no zaķa pieejamības. Tomēr tas arī medīs zivis , vāveres , truši , putni , rubeņi , tītars , un vēl. Lielākais Eirāzijas lūsis bieži medī lielākus dzīvniekus, piemēram brieži , ziemeļbrieži , un pat alnis.

Lūsis Plēsēji un draudi

Šos dzīvniekus galvenokārt apdraud citi plēsēji, kas ir lielāki par to, kā arī cilvēki. Eirāzijas lūši ir viens no lielākajiem plēsējiem Eiropā, kurā ir tikai pelēkais vilks un brūnais lācis ir lielāks. Ziemeļamerikā puma, pelēkais vilks un koijots rada lūšiem draudus. Cilvēki bieži ir medījuši lūšus pēc kažokādas, taču dažas sugas tagad ir aizsargātas, atkarībā no reģiona. Eirāzijas un Kanādas lūši ir visneaizsargātākie pret dzīvotņu zaudēšanu. Abi ir atkarīgi arī no tā, vai medījumu skaits paliek vesels. The bobcat ir vismazāk apdraudēta no visām lūšu sugām, un to skaits joprojām ir simtiem tūkstošu, neskatoties uz to, ka cilvēki to aktīvi medī.

No šīm kaķu sugām visvairāk apdraud Ibērijas lūši. 2004. gadā Spānijas dienvidos dzīvoja tikai 100 dzīvnieki. Pateicoties Spānijas valdības saglabāšanas centieniem, tie ir nedaudz atguvušies. Kopš 2014. gada tajā pašā apgabalā tika atrasti vairāk nekā 300 dzīvnieki.

Lūšu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Eirāzijas lūši pārojas laikā no janvāra līdz aprīlim, un mātītei šajā laikā četras līdz septiņas dienas ir viens olšūnu periods. Tēviņi izdara dziļu rūcienu, lai brīdinātu potenciālos biedrus par viņu klātbūtni, savukārt mātītes izdara maigākas meow skaņas. Grūtnieces mātītes meklē slepenas vietas, lai izveidotu ligzdas, kuras bieži atrodas alās vai bedrēs. Grūtniecība ilgst no 67 līdz 74 dienām, un parasti to iegūst divi kaķēni. Trīs vai vairāk kaķēni metienā ir reti. Šie kaķēni ir no 8,5 līdz 15,2 unces. Tie ir pārklāti ar pelēcīgi brūnu kažokādu un līdz 11 nedēļām iegūst pilnīgu pieaugušo krāsu. Viņu acis atveras apmēram pēc 10 dienām. Cietu pārtiku viņi var ēst apmēram sešās nedēļās, bet viņi nav pilnībā atšķirti vismaz piecus mēnešus. Lūšu māte pamet deniņu divos vai trīs mēnešos pēc piedzimšanas, un kaķēni viņu pavada, līdz viņi sasniedz 10 mēnešus.

Kanādas lūšiem ir viena mēneša pārošanās sezona no marta līdz aprīlim. Pārošanās zvani un marķēšana ar urīnu ir tipiska pārošanās uzvedība. Grūtniecība ir no diviem līdz trim mēnešiem, un iegūtais metiens var būt viens kaķēns vai pat astoņi. Metienu lielumi, šķiet, atšķiras atkarībā no upuru pieejamības. Kaķēnu svars ir no 6,2 līdz 8,3 unces un neatver acis 14 dienas. Šie kaķēni arī atstāj savas mātes apmēram 10 mēnešus.

Ibērijas lūšu metiens ir dzimis no marta līdz septembrim pēc divu mēnešu grūtniecības perioda. Lielākā daļa dzimušo ir martā un aprīlī. Šie kaķēni sver no 7 līdz 8,8 unces. Pēc 10 mēnešiem kaķēni lielākoties ir neatkarīgi, bet daudzi paliek mātei līdz apmēram 20 mēnešu vecumam. Ir zināms, ka viņi savstarpēji iesaistās vardarbīgās cīņās, kas bieži noved pie nāves. Tas sāk notikt no 30 līdz 60 dienu vecumam.

Bobcats parasti pārojas laikā no februāra līdz martam. Bobcat tēviņš vairākas reizes ceļos kopā ar vienu mātīti un pārosies ar viņu. Bobcat mātīte pēc piedzimšanas kaķēnus audzinās viena. Bobcat metieni parasti sastāv no diviem līdz četriem kaķēniem, bet tie var būt pat seši. Grūtniecība ilgst 60 līdz 70 dienas, kas parasti izraisa aprīļa vai maija dzimšanu. Bobcat kaķēni atver acis ap deviņām dienām un tiek atšķirti no diviem mēnešiem. No trīs līdz piecu mēnešu vecumam viņi sāk pamest bedri un ceļot kopā ar mātes bobku.

Eirāzijas lūši nebrīvē nodzīvojuši līdz 21 gadam. Ir zināms, ka Kanādas lūši nebrīvē dzīvo līdz 27 gadiem un savvaļā no 10 līdz 16 gadiem. Bobcat savvaļā dzīvo no 7 līdz 10 gadiem, un viens ievērojams izņēmums ir 16 gadi. Gūstā vecākais bobcat dzīvoja 32 gadus. Ibērijas lūšiem savvaļas mūža maksimālais ilgums ir 13 gadi.

Lūšu populācija

Kanādas un Eirāzijas lūšu un bobcatu aizsardzības statuss ir vismazāk bažas . Tiek uzskatīts Ibērijas lūši apdraudēta . Sākot ar 2015. gadu Ibērijas pussalā dzīvo 400 Ibērijas lūši. Tiek lēsts, ka Amerikas Savienoto Valstu bobcats ir vairāki simti tūkstoši iedzīvotāju. Tiek uzskatīts, ka Eirāzijas lūšu populācija pārsniedz 45 000, un to parasti uzskata par stabilu. Arī Kanādas lūšu populācija ir stabila un tiek uzskatīta par desmitiem tūkstošu.

Lūsis Zooloģiskajā dārzā

Kanādas lūši un bobcat ir visizplatītākie no šiem kaķiem Amerikas Savienoto Valstu zooloģiskajos dārzos. Tie ir viegli atrodami zooloģiskajos dārzos visā valstī, tostarp šādi:

Lūsis pret Bobcatu

Bobcat ir lūšu suga, taču tā izskatu var viegli atšķirt no Kanādas lūšiem, ar kuriem tam ir zināms izplatības areāls. Bobcat parasti ir izteikti melni plankumi un dzeltenbrūna kažokāda. Tā kažokāda ir arī mazāk bieza, un tai nav garu ausu pušķu vai Kanādas lūšu milzīgo ķepu. Bobcats ir sastopams gandrīz jebkura veida biotopos un atrodas visā ASV un Kanādas dienvidos. Kanādas lūši galvenokārt sastopami sniega mežos Kanādā un ASV ziemeļu daļās.

Skatīt visus 20 dzīvnieki, kas sākas ar L

Interesanti Raksti